Najbolji prijatelj!

Fort Mill photographers portrait of a family, their children and pets.

Kažu pas je čovekov najbolji prijatelj, da psi razumeju naš govor tela i emocije, ali iznad svega, bezuslovna ljubav i spremnost da nas prate do poslednjeg daha je ono što ih čini zaista posebnim.

Psi dele našu okolinu već skoro 12.000 godina. U ovom dugom druženju oni su naučili sve o nama. Besprekorno čitaju naša raspoloženja, brzo nauče pokrete, takođe brzo uče određene reči ako se ponavljaju i ako su odsečne, a još se brže prilagode okruženju, pogotovo kad osete da je prijateljsko.

Pas je jedna od najrasprostranjenijih životinja na svetu. Danas postoji oko 40 miliona pasa i oko 800 rasa najrazličitijih dimenzija, fizionomija i temperamenta i najrazličitijih varijeteta boje i vrste dlake.

Sa psima, kao i s decom, često pričamo opisno i prenosimo svoje emocije na njih. Za veoma kratko vreme dobijete najboljeg prijatelja, a najčešće člana porodice. Većina nas nije svesna da smo stekli prijatelja koji će večito, sve do smrti, ostati emotivno dete i da će do svog poslednjeg dana u svemu zavisiti od nas.

Druženje sa psima je dobro za zdravlje. Istraživanja pokazuju da vlasnici pasa imaju niži krvni pritisak i holesterol od ostalih ljudi, a i ređe obolevaju kako od lakših tako i od težih bolesti. Takođe, navodi se i da psi mogu pomoći u oporavku od teških bolesti i upozoriti na vreme na epileptični napad.

o-dog-facebook

Prijatelja koji maše repom i uvek je spreman i raspoložen da vam bezrezervno podari svu ljubav koju ima i bez pogovora izvrši sve što tražite od njega uz neke simpatične nestašluke i malu neposlušnost koja uvek ostaje deo njegovog šarma.

Pas je čuvar, instiktivni zaštitnik svakog doma. Vernost i posvećenost koju psi pokazuju u velikoj meri odražava čovekovu univerzalnu ideju o ljubavi. Zbog toga ih mnogi vlasnici smatraju članom svoje porodice.

Advertisements

3 thoughts on “Najbolji prijatelj!

  1. Pingback: Ljubimci pogodni za držanje u stanu | Little dogs world

  2. Pingback: Psi u raznim situacijama | Little dogs world

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s