Jedna od najpametnijih rasa pasa

Labrador retriver

ht_labrador_retriever1_090121_ssh

Rasa Labrador vodi poreklo sa ostrva Njufaundlend. Psi odličnih plivačkih sposobnosti pomagali su ribolovcima, vukli čamce kroz hladnu vodu i učestovali u svakom zadatku koji uključuje plivanje.

Razborit je, potragu vodi mirno i istrajno vreba divljač. Zbog odličnog njuha, policija ga koristi za otkrivanje droge. Nežan je i krotak, nenadmašan vodič slepih. Veran je i nežan prema deci i izuzetno simpatičan pas za društvo.

Spada u najomiljenije pasmine u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, a u Francuskoj je poslednjih godina takođe dospeo na jedno od prvih mesta po popularnosti.

Karakteristike

lr4

Spada u pse jake telesne građe, grudni koš je širok i dubok. Noge su snažne. Rep je debeo u osnovi i stanjuje se prema vrhu, srednje velike lobanje, jake vilice, a njuška srednje dužine ne previše duguljasta. Dlaka je kratka, ravna i gusta, a poddlaka meka pa je ovaj pas otporan na sve vremenske uslove, a krzno posebno štiti od ledene vode. Prihvatljive boje dlake su crna, žuta i čokolada. Njihov izraz je prijateljski, oču su braon ili kestenjaste boje.

Nega

Potrebno je nedeljno četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka. Labradori su dosta alavi i stalno nešto žvaću. Treba voditi računa da pas ne jede više od propisane porcije jer su skloni gojenju što može dovesti do niza zdravstvenih problema.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s